Flytta piano - Få hjälp med flygel- eller pianoflytt

Vi har över tio års erfarenhet av att flytta pianon och flyglar. Få hjälp att flytta ett piano eller en flygel med oss. Vi arbetar dagligen i Stockholm och Uppsala med pianoflytt och vi gör också längre transporter mellan större städer som Göteborg, Malmö och Stockholm på veckobasis. 

Få hjälp att flytta ett piano eller en flygel

Vi hjälper dig med både pianoflytt och att transport av flygel. Vi flyttar pianon i Stockholm och Uppsala varje dag och vi flyttar flyglar inom samma område nästan varje vecka. Vi gör också längre regelbundna transporter inom hela Sverige där vi på veckobasis gör transporter mellan Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Jönköping. Vi gör också  piano- och flygeltransporter till orter i Norrland som Gävle, Sundsvall, Umeå, Östersund och Luleå. Vi kan hjälpa dig att flytta ett piano till eller inom de flesta orter i hela Sverige och i Stockholm och Uppsala kan vi hjälpa dig inom tre dagar. 

Vanliga frågor angående akustiska pianon och flyglar

Vi svarar på några av de mest vanliga frågorna angående akustiska pianon. De vanligaste frågorna vi får är oftast hur tungt ett piano är och hur det går till att flytta ett piano och om man kan flytta ett piano själv.

Ett upprätt akustiskt piano väger mellan 150 och 250 kg där de allra flesta pianon väger ungefär 200 kg. Ett mindre kammarpiano som är mellan 80-90 cm högt väger cirka 150-170 kg, ett normalstort piano som är mellan 100-120 cm högt väger mellan 180 kg och 220 kg, ett större piano som är mellan 120 cm och 130 cm högt väger mellan 200 kg och 250 kg. Högre konsertpianon på upp emot 140 cm kan väga mellan 250 kg och 300 kg. Pianon är väldigt tunga och det finns ingen möbel som ens kommer i närheten rent viktmässigt av vad pianon väger. Men man överskattar lätt vad ett piano väger. 

Mindre flyglar som är mellan 135 cm och 155 cm lång väger mellan 250 kg och 300 kg, en mellanstor flygel som är mellan 155 cm och 175 cm lång väger mellan 280 kg och 350 kg, en salongsflygel eller mindre konsertflygel som är mellan 180 cm och 210 cm väger mellan 300 kg och 450 kg. En fullstor konsertflygel som är mellan 290 cm och 310 cm lång kan väg upp emot 650 kg men de flesta konsertflyglar väger dryga 500 kg. 

Att flytta ett piano själv är fullt möjligt men det är en svår och riskabel utmaning. Instrumentet, de som flyttar pianot och även fastigheten som pianot flyttas från eller till kan skadas. Med det sagt så är det ingen omöjlighet att flytta ett piano på egen hand med hjälp av starka vänner och om du följer våra råd nedan. Vi har flyttat pianon och flyglar i Stockholm och Uppsala i över tio års tid och vi har ställts inför alla de tuffaste utmaningarna med piano- och flygeltransporter. Vi har också sett ett otal gånger där prvatpersoner själva har flyttat sitt instrument med inte allt för gott resultat där instrumentet och de som utfört flytten har skadats. Trots våra tio års erfarenhet av att flytta pianon och flyglar har vi ändå ofta stora svårigheter med att kunna utföra vissa piano- och flygeltransporter. Då har vi mångårig expertis och erfarenhet, all utrustning som bärselar och pianoflyttvagn och en personalstyrka som har exceptionell styrka långt utöver en ”vanlig” flyttgubbe. Vår rekommendation är därför att inte ens försöka och att anlita professionell hjälp

Följ våra råd och vår guide nedan om du ändå vill testa att flytta ett piano själv:

  1. Börja med att ta fram rätt utrustning. Den utrustning som krävs är följande:
    1. Bärselar. Dessa är ett krav om pianot ska bäras i trappor. Även för korta entrétrappor krävs bärselar.
    2. Pianoflyttvagn. Denna underlättar pianoflytten och gör det möjligt att rulla pianot på delar av flytten där det är plan mark. Utan detta hjälpmedel kommer du behöva bära pianot även på markplan vilket är onödigt eftersom varje meter som du slipper bära pianot är en vinst. 
    3. Flyttfiltar. Skydda pianot med flyttfiltar dels under själva flyttande av pianot och dels när pianot ska surras på det transportfordon som du kommer att använda. Om du testar att att flytta ett piano själv för första gången så kommer pianot garanterat att som minst stöta i dörrkarmar. Filta därför in pianot så är orsakar små stötar inga skador på instrumentet eller fastigheten. 
    4. Spännband. Pianot MÅSTE kunna surras fast på det transportfordon som du använder för att flytta pianot. Utan att pianot är surrat kommer pianot att tippa bara efter några meters färd på transportfordonet. 
    5. Transportfordon. Det bästa är en lastbil med bakgavellyft men en släpkärra med ramp går också bra. 
  2. Ni behöver vara två personer som flyttar pianot. En tredje person kan vara bra att ha till hands för att kunna hjälpa till med till exempel att lägga pianoflyttvagnen under pianot och hålla upp dörrar. Det är endast två personer som kan utföra själva bärandet så två personer är det som krävs men en tredje person kan i vissa fall vara bra att ha som medhjälpare. 
  3. Planera flyttandet av pianot i förväg där varje moment måste vara väl förberett. Första steget är att lyfta upp pianot på pianoflyttvagnen. På baksidan om varje piano finns ett handtaget avsett för att kunna lyfta pianot. Detta blir ett första test för att känna på vikten och för att se om ni klarar av att lyfta pianot överhuvudtaget. Om pianot endast ska rullas på markplan ut till transportfordonet är detta den svåraste biten men om pianot ska bäras i trappor är detta den enklaste delen. Om ni har svårt att ens lyfta upp pianot på rullvagnen och om pianot ska bäras i trappor vet ni att detta kommer att bli en tuff utmaning. 
  4. Bärandet av pianot i trappor. Om pianot inte behöver bäras i trappor utan kan rullas ut till transportfordonet kan du hoppa över detta steg.
    1. Steg ett i att bära ett piano upp eller ned för trappor är att rulla fram pianot till trappans början för att sedan fästa bärselarna. Bärselarna kan antingen fästas som ett kryss med den andra personen som ska bära pianot och sedan tippa pianot i framkant och skjuta under selarna. Det andra sättet, och enligt vår mening det bästa sättet, är att varje person fäster sin sele på sin kortsida om pianot. För att selen inte ska glida av under bärandet ska selarnas band fästas med så kallade ”strafflinor” vilket är tunnare band som förhindrar att selen glider av pianots undersida. Dessa ”strafflinor” fästs i varje persons selband tvärgående längs med piano. Många pianon har ben som går under tangenterna och i detta fall behövs inte dessa ”strafflinor” för i detta fall förhindrar pianots möbel selens band från att glida ut.
    2. När allting är angjort och fastsatt börjar själva bärandet. Personen som går nedåt i trappan bör ha en filt mellan sig själv och pianot för att förhindra att selens spännen skadar pianot. För att börja bärandet går varje person ner i knäböjställning där ni bör gå ner så djupt som möjligt så att pianot inte tar i trappans undersida när pianot bärs ned för trappan. Sedan rätar ni på ryggarna och ställer er i upprätt ställning varpå ni nu lyft upp pianot. Se till att ni känner att ni har balans innan ni börjar bära ner pianot för trapporna. Börja nu försiktigt att gå ner för trappan. Personen som går högst upp, om pianot ska bäras ned för trappor, lutar sig bakåt och försöker trycka ifrån sig pianot och personen som går längst ned, om pianot ska bäras ned för trappor, lutar sig mot pianot och pressar ena axeln och bröstet mot pianot. Personen som går längst ned ska också skjuta överkroppen något åt sidan mot tangenterna för att kroppen ska få en bättre lutning mot pianot. Annars kommer hela pianots vikt att pressas direkt mot bröstet vilket kommer att bli en extremt obekväm position. Ta ett trappsteg i taget och ha god kommunikation så att ni vet i förväg om någon får problem under bärandet. Ta hjälp av trappräcken om det finns för balans. Ni måste kunna ta er igenom hela trappan i en session så om ni märker att det inte kommer att vara möjligt efter bara några steg ner i trappan är det bättre att ni vänder upp igen. Om pianot ska bäras ned flera våningar och ni lyckats bära ned pianot en trappa så fortsätt att gå till början av nästa trappa där den person som går först går ner två eller tre steg i den andra trappans början. Ställ där ned pianot och vila. Denna position är enklare att starta från än att starta från plan mark eftersom personen som går längst ned inte behöver göra en lika djup knäböj igen för att få upp pianot till rätt höjd. Jobba er igenom alla trappor succesivt och se till att vila mellan varje våning där ni ställer ner pianot i början av varje trappa. 
    3. När ni tagit er ner för alla trappor ställer ni upp pianot igen på pianoflyttvagnen och rullar ut pianot till transportfordonet. Se till att surra fast pianot ordentligt för annars kommer pianot att tippa under färd. Skydda pianot med flyttfiltar så att spännbandet som pianot surras fast med inte skadar pianot.

Vad väger ett piano? Överskattas vikten av pianon?

Under våra år som pianoflyttfirma har vi hört det mesta angående vad folk tror att ett piano väger. Som regel överskattar man vad ett piano väger och folk har ofta uppfattningen om att ett piano väger mellan 500 kg till 600 kg. Pianon är tunga men riktigt så mycket väger inte ett piano. Alla pianon väger mellan 130 kg för de minsta kammarpianona och 300 kg för de allra största konsertpianona från vissa pianotillverkare. Cirka 80% av alla pianon har en vikt på 200 kg +/- 20 kg så merparten av alla pianon väger alltså ungefär 200 kg.

Få hjälp med annan tung transport? Vi flyttar också kassaskåp

Vi gör också andra tunga transporter som till exempel flytt av kassaskåp, flytt av värdeskåp, flytt av dokumentskåp, flytt av vapenskåp med mera. Vi kan bära kassaskåp som väger upp till 200 kg i trappor och vi kan transportera kassaskåp som väger 350 kg från markplan till markplan. Kontakta oss för offert och att få pris för att flytt av kassaskåp.

RUT-avdrag för din piano- eller flygelflytt?

Om pianoflytten eller flygelflytten är en del av en flytt av ditt bohag kan du få RUT-avdrag. RUT-avdrag för transporten innebär att vi drar av 50% av arbetskostnaden vilket är merparten av den totala kostanden. Vi sköter allt administrativt med skatteverket och vi gör avdraget direkt så att du inte behöver ligga ute med pengarna.

Läs mer om RUT-avdrag.
Vi är försäkrade med transportansvarsförsäkring
Vi har lång erfarenhet och vi gör vårt yttersta för att utföra alla transporter så säkert som möjligt men en olycka kan ändå alltid ske. Om olyckan mot förmodan skulle hända är alla våra transporter försäkrade hos If Skadeförsäkringar med transportansvarsförsäkring.

Läs mer om vår försäkring och villkor.